Lakás a városban - BMEEPUI0901 • Előadó: Dr. Benkő Melinda habil PhD
  A tantárgy kimérete: szerda esténként 17.15-20.00, időpontok 2023-ban: március 01., 29. április 19. máj 03., 17. 
  Kreditpont értéke: 2
  Követelmény: félévközi jegy

  LAKÁS A VÁROSBAN

  Hogyan élünk? Nemzetközi körkép a 21. századból

  A városok épületállományának közel 90%-a lakóház és ezek jelentős része, a használati értékén túl, nem képvisel különösebb építészeti minőséget. A lakásínségre mindenhol és minden korban különböző válaszok születnek, de ezeket valamennyire összefogja a korszellem. A 20. századi modern urbanisztika és építészet a történeti városok egészségügyi, társadalmi problémáira reagált: modern lakótelepek jöttek létre, amelyekben elsősorban a napfény, a tér és a növényzet alakította ki a környezetet; a központokban egyre nagyobb és magasabb lakóházak születtek, ugyanakkor a városok az autóhasználat révén egyre jobban szétterültek a tájban. A kortárs urbanisztika és építészet ökonegyedekről, biztonságos lakóparkokról, kompakt gyalogosbarát városokról, alternatív lakhatási formákról vizionál. Ugyanakkor a világ urbanizálódó részein a tömeges lakásépítés a költséghatékonyság szigorú elvárásai alapján működik tovább, már rég elfeledve a modern korszak szociálisan érzékeny közegét. Európában pedig az örökölt városi környezetek megújítása lett az elsődleges feladat.

  A BME Urbanisztika Tanszék szabadon választható tantárgya erről a helyzetről kínál egy nemzetközi áttekintést (pl. Amszterdam, Barcelona, Bécs, Belgrád, Budapest, Bukarest, Chicago, Haifa, Hamburg, Irkutszk, Koppenhága, Marseille, Párizs, Riga, Pozsony, Vilnius stb). Hiszen a „hogyan élünk” feltárása az első lépés az urbanisztika „hogyan éljünk”, a környezetalakító szakembereket és városhasználókat egyaránt folyamatosan zaklató alapkérdése felé.

  A tantárgy a tanszék "Urban Housing" kutatócsoportjának munkáihoz kapcsolódik. https://urb.bme.hu/urbanhousing/

  A 2 kredites tantárgy dupla órái kéthetente várhatóan szerda esténként (kontaktóra egy szünettel: 17.15-20.00) lesznek, napjai 2023-ban: március 01., 29. április 19. máj 03., 17. A tantárgy teljesítése egyéni önálló kisfeladathoz és az óralátogatáshoz (min. 4 / 5) kötött.

  A BME Urbanisztika Tanszék másik, előkövetelmény nélkül szabadon választható tantárgya, a Világ városépítészete, BMEEPUI0893, a Lakás a várossal váltásban, szintén kéthetente, szerda esténként lesz.

  Előkövetelmény nincs, bármelyik Kar és évfolyam hallgatóit mindkét szabadon választható tantárgyon szívesen látjuk!