Történeti korok tervezési módszerei és szerkezetei IV.


 • TÖRTÉNETI KOROK TERVEZÉSI MÓDSZEREI ÉS SZERKEZETEI 4. – BMEEPET3S24 (MŰEMLÉKVÉDELMI SZAKMÉRNÖKI TANFOLYAM)  Előadó: Angyal Tibor

  Követelmény: gyakorlati jegy

   

  Klasszicizmus, historizmus, századforduló

  1.       Szerkezeti rendszerek és szerkezettípusok fejlődése a dualizmus korában a XIX. század második felétől az első világháború végéig – szerkezettörténeti éttekintés 1.

  2.       A két világháború közötti építészet jellemző szerkezetei és műszaki megoldásai 1920-1945 között – szerkezettörténeti áttekintés 2.

  3.       Új anyagok, szerkezeti újítások a XIX. század második felében és a XX. század elején. Öntöttvas, acél és vasbeton szerkezetek megjelenése, fejlődése és térhódítása az egyes szerkezetcsoportokban - oszlopok, gerendák, födémek, erkélyek, lépcsők, stb. Térlefedések acél és öntöttvas szerkezetek felhasználásával. Korai acél és vb. vázszerkezetek. A bauxitbeton alkalmazása. Korai félmonolit és előregyártott vasbeton szerkezetek.

  4.       Homlokzatképzések, nyílászárók, szakipari szerkezetek a XX. század első felében.

  Összefüggések - az építészeti stílustól a részletig, pallértervtől a részletmegoldásig.

  Általános tömeggyártás és egyedi megoldások készítése. Nyílászárók műszaki jellemzőinek változása és formatani összefüggései. A díszítmények: kő, gipsz, vakolat, bádog és fémlemez munkák.

  5.       A belső tér szerkezetei, felületei, anyagai. Tervezés, gyártás, kivitelezés.