Tanszéki terv 2. - BMEEPIPT701


 • TANSZÉKI TERVEZÉS 2. - BMEEPIPT701

  TT2 2021

  DOWN/TOWN

  Felhagyott pincefelépítmények hasznosítása Abasáron.

  TERVEZÉS VALÓS TÉRBEN.

  Tantárgyfelelős: Terbe Rita DLA, Fábián Gábor DLA

  Heti óraszám: 3

  Követelmény: Órákon való részvétel (4 alkalom hiányzás lehetséges), két műhelygyakorlat teljesítése.


   Abasár különleges értéksűrűséggel bír, mind természeti, mind kulturális tekintetben. Amellett, hogy jelentős szőlőtermesztési és borászati  hagyományokkal rendelkezik, a magyar történelem legmeghatározóbb korszakának, az államalapítás korának egyedülálló emlékhelye. A település központjában található magaslaton, a Bolt-tetőn mindez koncentráltan, egymásra rétegződve van jelen. Az egykori királyi palota maradványai alatt kiterjedt, sziklába vájt borospince-rendszer terül el, annak köszönhetően, hogy jellegzetes módon a pincéket nem a szőlőterületek közelében, hanem a belső területeken, a településközpontban alakították ki.


  A borkultúra fenntartása alapvető a település számára. A helyi borászok a jövőben is szőlőfeldolgozására és bortárolására használják majd meglévő pincéiket, időként borkóstolásra is alkalmat adva. A használaton kívül pinceépítmények viszont lehetőséget rejtenek az elsősorban a helyieket kiszolgáló funkciók megtelepedésére. Civil összefogással a terület az igényeknek megfelelően belakható. Megjelenhet a pincesoron többek között kézműves pékség, étterem, kávézó, réteses. Alkalmasak a pincék zöldségek, gyümölcsök, virágok és növények tárolására és árusítására. A pincék térségre jellemző településen belüli helyzete, központi pozíciója a település előnyére válik, új településközpont alakul.


  A félév során ennek a folyamatnak az előkészítésében veszünk részt. A felhagyatott pincefelépítmények hasznosításra keresünk válaszokat, minimális (alacsony költségvetésű) beavatkozásokkal. Valós térben, valós léptékben és valós anyagokkal ott helyben építve koncipiálunk.


  A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a Vedd észre, vedd kézbe, ismerd meg! mottó a TT2-es tantárgyunk fő célja, hogy a belső terek formálásával valós terek és anyagok kapcsán ismerkedjünk meg. Félévünk során belsőépítészeti tervezésre koncentráló építészirodába látogatunk. Épületbejárásunkon egy, az elmúlt években elkészült épület belső tereinek kialakításat nézzünk meg. Anyag- és tervbemutatókon egy-egy felületi kialakítás lehetséges módjairól, előnyeiről-hátrányairól beszélgetünk.

  Külön hangsúlyt fektetünk a fény szerepére, amelynek kapcsán a fénytervezés szakterületébe nyerünk bepillantást. Műhelylátogatásaink során bútorasztalos műhelyt, egyedi bútor- és burkolatgyártó cégeket látogatunk meg. Célunk mindezekkel, hogy belső téri környezetünket vegyük észre, vegyük kézbe és ismerjük meg, hogy tervezési feladataink során valós anyagismeretre támaszkodhassunk.


  Budapest, 2021 augusztus


  Terbe Rita DLA, egyetemi adjunktus, tantárgyfelelős, 

  Fábián Gábor DLA, egyetemi adjunktus, tantárgyfelelős, 

  Dr habil Vasáros Zsolt DLA , egyetemi tanár, tanszékvezető