Urbanisztikai kutatások és gyakorlatok - BMEEPUI0815 • Az "Urbanisztikai kutatások és gyakorlatok" választható tárgy azoknak a kötelező tananyagokat kiegészítő projekteknek és kutatásoknak a gyűjtőhelye, melyek túlmutatnak a hagyományos oktatási kereteken. A választható tárgy egyes kurzusait az urbanisztika iránt nyitott hallgatóknak ajánljuk, érdeklődésüknek megfelelően. Itt lehetőség adódik betekinteni a tanszék szakmai tevékenységébe, valós kutatási projektjeibe, általuk akár mélyebb városépítészeti, urbanisztikai ismeretekre szert tenni.

 • DIPLOMAELŐKÉSZÍTŐ KUTATÁSOK

  2022 ősszel, kísérleti jelleggel indítunk egy „diplomaelőkészítő” tárgyat, aminek az célja, hogy a diploma téma előkészítésével segítsük a későbbi diploma félév hatékonyságát.

  Így a tárgyban a cél:

  • a diploma helyszín megtalálása
  • a tervezési program összeállítása
  • és a helyszíni, előkészítő vizsgálatok elkészítése

  Kreditszám: 2
  A tárgy alapvetően egyéni konzulétációra épül a későbbi diplomakonzulensssel.

  Tárgyfelelős: Szabó Árpád

 • TANULMÁNYÚT és URBANISZTIKAI KUTATÁS / BÉCS

  Az Urbanisztika Tanszék idén is megszervezi hagyományos Bécsi tanulmányútját.

  Az utazásra, mint oktatási programra az Urbanisztikai kutatások tantárgy keretében is lehet jelentkezni, amelyért 2 kredit adható. 

  Ebben az esetben is önköltséges az utazási program, de a tantárgy szakmai támogatást ad a érintett témákban való alaposabb elmélyüléshez. 
  Tárgyfelelős: Varga Imre.

  A buszos utazásnak a várható időpontja  szeptember 24.

 • EGYÉB KISCSOPORTOS KUTATÁSI PROGRAMOK:

  • KÖZÖSSÉG-TÉR-TELEPÜLÉS

   Közösség-Tér-Település _ 2022 ősz KTT 

   Heti óraszám: 2 óra tervezési gyakorlat _ összevont workshop alkalommmal is teljesíthatő október 15-től 18-ig.

   Fakultatív konzultációs lehetőséggel: szerda 16 órától
   Kreditpont értéke: 2
   Követelmény: az együttműködést bemutató 4 oldalas tanulmányra kapott félévközi jegy


   Ismét indul a különböző egyetemek hallgatói csoportjai közötti munkamegosztást, a valós együttműködést modellező program.  

   Ha szakmai támogatás mellett szívesen kipróbálnád, milyen képviselni a szakterületed szempontrendszerét vegyes érdeklődésű hallgatói alkotócsoportban, milyen lépései vannak egy közösségi tervezésnek, vagy hogyan zajlik egy közösségi építés a helyiek bevonásával, akkor jelentkezz a tantárgy felvételével.


   Bővebb információ a KTT programjáról:  www.kozossegtertelepules.hu/hallgatoknak 

   Hogy miért érdemes jelentkezned? Azért, mert az egyetem közi szervezésű KTT célja

   • a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS – már bevált és új – eszközeivel támogatni egy település lakosságát abban a folyamatban, amelyen keresztül PÁRBESZÉD indul a település tereiről, valamint a helyiek igényeiről és végül együtt megépíteni, életre kelteni a közösen kialakított terveket.

   • Egy olyan KÉPZÉSI keretet biztosítani, amelyben különböző szakterületek kisebb csoportjai, hallgatói egymástól is tanulva, együtt ismerkednek meg a közösségi tervezés alapjaival.

   • A program tanulási környezete egyszerre legyen BIZTONSÁGOS és KÍSÉRLETEZÉSRE invitáló, melyben a mentorok támogatásával minden hallgató kipróbálhatja magát ismeretlen terepeken is, nem feledve, hogy a folyamatnak itt valódi TÉTje van. Létező településeken, létező közösségekhez kopogunk be; valódi konfliktusokkal és ünnepekkel, és a végén nem csak egy makettet kell bemutatni, de megvalósítható léptékű használható, FENNTARTHATÓ teret kell átadnunk.


   Javasolt kisvideók a posztokhoz:

  • Lehetséges alternatív téma:
  • Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület hallgatói pályázatára történő felkészülés támogatása

  Tárgyfelelős (és további részletek): Varga Imre

  vizurb@gmail.com