Városépítészet 1 - BMEEPUIA501


 • VÁROSÉPÍTÉSZET 1  Előadók: SZABÓ Árpád DLA és egy-egy alkalommal ALFÖLDI György DLA, BENKŐ Melinda PhD, FONYÓDI Mariann PhD, KÁDÁR Bálint, KISSFAZEKAS Kornélia PhD, 
  Tantárgyfelelős: SZABÓ Árpád DLA
  Séták vezetésében részt vesz (az előadókon felül): SZABÓ Julianna PhD, VARGA Imre, WETTSTEIN Domonkos Phd
  Heti óraszám: 2 óra, előadás, hétfő 12.15-14.00
  Kreditpont értéke: 2
  Követelmény: vizsga

  A Városépítészet1 az építészképzés ötödik félévének tervezéselméleti tantárgya. A bevezető „város” kurzus az épületeket összetett – környezeti, fizikai, gazdasági, társadalmi – kontextusba helyezi, és nem az egyes alkotásra, hanem a települési folyamatokat mozgató összefüggésekre kerül a hangsúly. A tanszék vezető oktatói saját oktatói, tervezői, kutatói tevékenységük szakterületeit, építészet, városépítészet, településrendezés és urbanisztika kötelezően egymásba fonódó világát ismertetik. Bemutatják a város, a falu jövőjével kapcsolatos mai problémák sokféleségét, illetve az építészek lehetséges feladatait és szerepét ezek kezelésében. A Városépítészet1 egyrészt megalapozza a hatodik félév városépítészeti tervezési kari tantárgyát, másrészt remélhetőleg felkelti az érdeklődést egy-egy témakör alaposabb megismerésére, melyet a tanszék által kínált speciális választható tantárgyak és képzések tesznek lehetővé.

  Az előadások anyagát, a témához tartozó, a vizsgakészülést segítő kötelező és ajánlott szakirodalmat mindig az adott óra után tesszük nyilvánossá.