Tanszéki Tantárgy - BMEEPSTQ601


 • TANSZÉKI TÁRGY 1


  Tantárgyfelelős: DR. HEGYI Dezső 
  Előadók, gyakorlatvezetők: DR. HEGYI Dezső , GÁSPÁR Orsolya, DR. THER Tamás
  A tantárgy kimérete: gyakorlat, heti 3 óra
  Kreditpont értéke:  3 kredit
  Követelmény: évközi jegy


  RÖVID TÁRGYLEÍRÁS:


  „A hópárduc napnyugta után indul vadászni, főleg vadjuhokat, szarvasféléket és vadkecskéket zsákmányol.”


  A Veszprémi Állatkert jelenleg két hópárducnak ad otthont: Igor, a hím és Hara, a nőstény. Hara és Igor egy árnyas, hűvös völgyben, egy mintegy 490m2-es kifutóban élik mindennapjaikat. A fent említett vadkecskéktől és az állatkert látogatóitól egy 3,5 m magas acél kerítés és a kerítés tetejére kifeszített acélháló választja el őket.

  A félév során új, a jelenleginél masszívabb és esztétikusabb acélszerkezetű kötélháló lefedést tervezünk a kifutó fölé, A szerkezet erőtanilag helyes konstruálásán túl természetesen szempont, hogy a lefedés megfelelően illeszkedjen a környezetébe.


  A kötélhálók erőjátéka sajátos, mivel elsősorban húzóerőkkel egyensúlyozzák a terheiket - ez a tiszta erőjáték rendkívül hatékony, anyagtakarékos szerkezetet eredményez, miközben nagy teret enged a megfelelő formálásnak és a kísérletezésnek. A félév során a parametrikus tervezés eszköztárával közelítjük a feladatot: a cél egy meghatározott szerkezeti optimum elrésé a folyamat során (anyagfelhasználás, erőjáték stb) – miközben építészetileg is igényes megoldás születik.


  A munka 2-3 fős csoportokban zajlik. A vázlattervi hetet követően a csapat által legjobbnak ítélt tervet közösen, bejárható méretben megvalósítjuk, hogy a szerkezeti sajátosságokat modell segítségével is megvizsgálhassuk.

   

  A féléves munkához a tanszék biztosítja a hozzáférést Rhinoceros 3d programhoz.