Tanszéki terv 2. - BMEEPUIT701


 • TANSZÉKI TERV 2. - BMEEPUIT701


  HÉTFŐNKÉNT 14:00-17:00

  Oktatók: Kádár Bálint PhD / tankörvezető, Kukucska Gergely, Klaniczay János
  Tantárgyfelelős: Kádár Bálint PhD
  Kredit­érték: 3      Követelmény: félévközi jegy

  Corona Tours 2020 - Vírusbiztos vakáció: all-inclusive tengerpart helyett fenntartható Dunapart?

  A BME Urbanisztika Tanszék TT2 tantárgya keretében elgondolkozunk azon, hogy mi hiányzott a 2020-as pandémiás nyárból, és miként lehet az amúgy fenntarthatatlan nemzetközi idegenforgalom helyett a vírusok idején is működtethető, a helyiek erőforrásaira építő, ám mégis minden igényt kielégítő vakáció-élményt nyújtó belföldi turizmust építeni egy álmos Duna-parti településen - ez esetben Ráckevén. Rengeteg kérdés merül fel, ami soha nem volt még ennyire aktuális. Miként lehet koncerteket, táncos builkat tartani a pandémia idején? Miként válhat a Duna versenyképessé a tengerpartokkal? Hogyan tud egy helyi közösség valódi vendéglátó szerepbe kerülni, hogy vonzó legyen vidéken lakni és a helyi értékekre építve lehessen egyedi és izgalmas identitást építeni? 

  A fenti kérdéseket egy valódi komplex fejlesztési tervben fogjuk félév végén megválaszolni, de ez nem a 3 kredites tárgy kereteiben készül, hanem európából jött Erasmus hallgatók 8 kredites tervezési tárgyában fog megtestesülni. A TT2 párban dolgozó magyar hallgatói a félév első felében előkészítik a válaszaikat a fenti kérdésekre, hogy a félév második szakaszában konzulensekké váljanak, és angol nyelven, az addig készített rajzaik és prezentációik segítségével megértessék a nemzetközi tervezőcsapatokkal, hogy mit kell tervezniük, hogy létrejöjjön ez az új tipusú turisztikai desztináció. A végeredmény egy látványos közös munka, amelyet hasznosítunk Ráckeve DANUrB programban vállalt fejlesztési folyamatában.

  Az órák rendhagyó módon hétfőnként, 14:00 és 17:00 között lesznek megtartva. A félév során kapcsolódunk a nemzetközi DANUrB program munkájához, találkozunk Ráckeve vezetőivel és kulturális szereplőivel, és az Urbanisztika tanszék szakértelme mellett a 8 kredites interdisciplinary design tantárgy keretében az Építészettörténeti és Műemléki tanszékkel is együttműködünk.