Akadálymentes külső terek - BMEEPUI0920 • KÜLSŐ TEREK TERVEZÉSE

  RÁCKEVE

  Építő- és településkutató tábort előkészítő tantárgy


  Konzulens: VARGA Imre (építész), KÁDÁR Bálint (építész) 
  Heti óraszám: 2 óra tervezési gyakorlat, csoportos konzultációk (az óraütközések elkerülése érdekében) szabadon választhatóan hétfőn 16 órától vagy pénteken 14 órától. A tanszéki könyvtárban.


  Kreditpont értéke: 2
  Követelmény: félévközi jegy


  A tantárgy célja, hogy modellezze a valós tervezői folyamatokat úgy, hogy a későbbi építőtábor, építéshelyi gyakorlatot is előkészítse. Ez – a tervezés elméleti hátterét megadó – szemináriumból és tervezési gyakorlatból áll.

  Közös programalkotási és közös tervezési alkalmat, workshopot szervezünk. A félév folyamán egyénileg vagy csoportban közterületi alkotásokhoz készül terv. Az elemző és tervező munkát az oktatók rendszeres konzultációs lehetőséggel segítik.

  Ráckeve tábor tervezett időpontja:  2022. július 02-től 10-ig


  A Duna menti térségek fejlesztéséről szóló programunkban idén a Csepeli Szigetzug, Ráckeve turizmusát támogatjuk. Az előző évihez (erről itt olvashatsz) hasonlóan az idén is valóságos helyzetekben tervezünk és kisebb részben építünk. Tehát új helyszínen ide illeszkedő új megoldásokat keresünk. Ez lehet régi épület kortárs megújítása, glamping (luxuskemping) vagy közterület megújítása.

   A helyiek tudják és turistáknak a valóságban is meg szeretnék mutatni, hogy különleges a környezetük: a kastélyuk a Bécsben található Belvedere kastéllyal azonos építészeti minőségű, a városban több gótikus középület és lakóház is országos jelentőségű. A csónakos piacuk pedig egyedülálló. A HÉV- és a közeli vasúti fejlesztések új helyzetet teremtenek a térség megközelítésében. Mindez lehetővé teszi egy reális fejlesztési program kitalálását. Erre a feladatra várjuk az új ötletekre és valós helyzetekre nyitott hallgatók jelentkezését.


  Ez a tantárgy  nem csak a TT hallgatóknak szól, de nyitott minden érdeklődőnek. Az alsóbb éveseket is várjuk. 


  A táboridőpont. 

  Ráckeve építőtábor tervezett ideje: július 2 - július 10.


  Egyúttal felhívjuk a figyelmet egy másik tervezési helyre, másik táboridőpontra is, melyet az Urbanisztikai kutatások és gyakorlatok tantárgy keretében szerda délután 16 órától készítünk elő.

  A táboridőpontok mindegyikét lehet választani, de külön külön is el lehet jönni:

  Baja  építő és, településkutató tábor tervezett ideje: augusztus 21-28 

  A témával több tantárgyban is lehet - együtt, egymást kiegészítve és (alsóbb éveseknek) külön-, önállóan is - foglalkozni. 


  Ilyen a TT1 tantárgy is:

  Felkeressük a helyben ÉLŐ vállalkozókat, kulturális intézményeket, melyek már használják a DUNÁt.

  Velük együtt tervezzük meg Ráckeve DANUrB akciótervét, hogy ÉLETET vigyünk a DUNApartokra.

  Nyáron a DUNÁN ÉLŐBEN megépítjük a félév során megtervezett közösségi funkciókat, valódi közösségi ÉLETRE mutatva példát együtt egy hétig a DUNÁN!


  Ráckeve egy órán belül elérhető Budapestről, mégsem rohamozzák meg turisták hétvégente, mint a hasonló Dunakanyart. Pedig ez a város sokkal integráltabban tudott ráépülni a szabályozott vízállású Duna-ág partjára, mint bármelyik nagy-dunai település, és tele van egyedülálló kulturális örökséggel is a vízi sportok és természeti adottságok mellett. Mégis zárva tart a barokk remekmű Savoyai kastély, elhagyatott a kulturális helyszínként ismertté vált Old Barge Pub állóhajó, a strandon lévő szomorú kemping mellett üresen nyúlik a víz fölé az egykori MHSZ üdülő modern kubusa. Hogyan lehet ÉLŐVÉ tenni Ráckeve DUNA parti örökségét?


  További infó az együtt is teljesíthető TT1tantárgyról: https://urb.bme.hu/tanszeki-terv-1-rackeve-a-duna-eloben/