Tanszéki terv - BMEEPUIQ601  • A klímaváltozás következményeivel a mai generációknak már együtt kell élniük, akik most tanulnak tervezést, pályájuk nagy részén a klímakatasztrófa és annak enyhítése majd minden építészeti feladatot részben meghatároz majd. Fel kell készülni egy olyan jövőre, ahol kevesebb víz, kevesebb természeti erőforrás, kevesebb fogyasztás jellemzi a hőhullámok, szárazságok és árvizek által változatossá tett mindennapokat.

    Mivel a társadalom túl későn, de mégiscsak felismeri a cselekvés szükségességét, tervezőként fontos egy pozitív jövőkép megfogalmazása, ahol a szűkebb és hektikusabb erőforrásokat helyi szinten jól hasznosítják a közösségek, akik más egy más szemlélettel élik az életüket, de nem feltétlenül mindenben rosszabb körülmények között, mint ma. A városok, csakúgy mint az egyének és közösségeik képesek lehetnek az adaptációra.

    A félév során egy darab kollaboratív axonometrián mutatjuk be, milyen lesz az élet a jövő Budapestjén, miközben egyénileg is mindenki 20%-kal csökkenti az ökológiai lábnyomát a közös gondolkodásunk gyakorlati eredményeként. Körüljárjuk az egyén és a globalizált világgazdaság felelősségét a klímaváltozásban, valamint az axonometria jelentőségét a demokratikus várostervezésben.